Categories
Caini Pisici

Probleme digestive la caini si pisici – cauze comune

Chiar daca la prima vedere sunt animale diferite, cainii si pisicile se confrunta cu o serie de probleme digestive, la fel ca oamenii. Indiferent daca sunt cauzate de anumite alimente sau virusuri, acestea pot provoca numeroase probleme la nivelul sistemului digestiv.

Tulburarile digestive la animalele de companie pot fi greu de indurat, atat pentru acestea, cat si pentru stapanii lor, in special pentru ca acestea sunt de cele mai multe ori insotite de voma si dureri abdominale. Cel mai bun lucru pe care il pot face proprietarii de animale este sa aiba intotdeauna grija la semnele pe care acestea le transmit.

Cauze comune ale problemelor digestive

Mancarea nepotrivita

Nu este un secret faptul ca o alimentatie necorespunzatoare poate afecta starea de sanatate a cainilor si pisicilor. Mancarea ieftina provoaca de cele mai multe ori tulburari digestive, care sa persiste chiar si dupa schimbarea alimentatiei. De asemenea, anumite ingrediente din alimente pot afecta sistemul digestiv al animalelor de companie, la care acestea pot dezvolta anumite sensibilitati sau alergii. Este indicat sa incerce mai multe tipuri de alimente pentru a gasi cea mai buna varianta pentru acestea.

Prea multa mancare

Chiar daca animalele de companie au la dispozitie hrana de cea mai buna calitate, potrivita pentru organismul lor, este posibil ca prea multa sa le afecteze starea de sanatate. Se recomanda reducerea portiei de mancare in cazul in care animalele nu sunt printre cele mai active si isi petrec majoritatea timpului dormind.

Lipsa apei proaspete

Animalele de companie au nevoie de apa proaspata pe intreaga durata a zilei, pentru a evita deshidratarea. Chiar daca au in meniu si hrana umeda, acestea au nevoie de apa suficienta. Deshidratarea poate duce la aparitia unor probleme digestive serioase.

Lactate sau resturi de pe masa

Alimentele consumate de om nu sunt cele mai indicate pentru animale, in special cele care contin numerosi aditivi si condimente sau lactate. Sistemul lor digestiv nu este capabil sa proceseze aceste alimente, lucru valabil atat pentru caini, cat si pentru pisici. Retineti ca acestea pot dezvolta inclusiv intoleranta la lactoza.

Alimente contaminate

Hrana pentru animale provenita dintr-o sursa nestiuta si care nu este de incredere poate contine de foarte multe ori bacterii. Acestea ataca in special stomacul, deci sansele ca animalele sa aiba o serie de probleme digestive sunt foarte ridicate.

Virusi sau paraziti

Asa cum oamenii pot contacta o serie de virusi sau paraziti, cainii si pisicile pot experimenta aceleasi lucruri. Gripa stomacala sau parazitii din apa murdara de afara provoaca diaree si varsaturi, dar in acelasi timp vor dezvolta o sensibilitate aparte la stomac. Pentru prevenirea unor asemenea situatii, animalele trebuie vaccinate la timp si nu trebuie lasate sa bea apa murdara.

Problemele digestive pot dura de la o zi si pana la cateva saptamani, motiv pentru care vizita la medicul veterinar este esentiala, inca de la primele semne. Animalele ar putea suferi intoxicatii alimentare sau anumite blocaje ce le pot cauza inclusiv moartea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *