Categories
Pisici

Pot lua pisicile Covid-19 de la oameni si sa il transmita intre ele?

Inca de la aparitia coronavirusului, omenirea are numeroase intrebari legate de acesta, de la modul de raspandire si pana la simptomele pe care le poate avea fiecare persoana care il contacteaza. Unul dintre principalele subiecte de discutie este acela legat de animalele de companie: pot aceastea contacta boala de la om sau o pot transmite catre oameni?

Desi initial raspunsul din partea autoritatilor a fost unul ferm, ca animalele de companie nu reprezinta un risc, lucrurile au inceput sa se schimbe odata cu evolutia pandemiei. In mediul online au aparut numeroase informatii false cu privire la caini infectati sau care au pierdut lupta cu coronavirusul, insa cu doua saptamani in urma, autoritatile au revenit asupra acestui subiect si au transmis informatia conform careia animalele de companie ar putea purta virusul pe blana, dar fara sa le afecteze. Astfel, acestea pot purta virusul pe blana si il pot transmite detinatorilor sai, numai in cazul in care au luat contact cu o persoana infectata sau cu o suprafata pe care virusul se regasea. De aceea, este absolut esential ca dupa fiecare plimbare afara cainii sa fie spalati doar cu apa si sapun pe labe, fara dezinfectant sau alte solutii de curatare care le pot cauza o serie de leziuni cutanate.

Majoritatea acestor informatii vin din China, acolo unde cercetatorii au in derulare numeroase cercetari cu privire la animalele de companie si la riscurile la care sunt expuse. De la inceputul anului au fost anuntate cateva cazuri de coronavirus la animale, mai exact la caini. Insa, cainii au reusit sa dezvolte anticorpii necesari pentru a invinge virusul, iar un exemplu concret este cel al unui caine din rasa Pomeranian din Hong Kong in varsta de 17 ani si care a invins boala. Acesta a murit de batranete, iar ultimele teste de Sars-Cov-2 au iesit negative, ceea ce inseamna ca organismul sau, chiar daca era imbatranit, a rezistat infectiei.

De asemenea, in America au fost raportate cazuri in cadrul unei gradini zoologice din New York, unde un tigru a fost testat pozitiv cu noul coronavirus dupa ce a intrat in contact cu un ingrijitor infectat al gradinii zoologice.

Ultimele informatii pe care le avem si pe care le-au confirmat si oficialii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ne spun ca pisicile ar putea lua virusul de la oameni. Cainii nu intra in categoria de risc, iar cei care au intrat in contact cu virusul sunt sub 10 la numar in intreaga lume. Conform studiului publicat de catre echipa Science, pisicile si dihorii sunt foarte sensibile si se pot infecta cu noul coronavirus. Mai mult de atat, pisicile pot transmite virusul de la una la cealalta prin particule respiratorii.

Studiul se bazeaza pe cercetari facute in China in lunile ianuarie si februarie si s-a constatat ca pisicile infectate aveau virusul in gura, nas si in intestinul subtire si le-a provocat o serie de leziuni la nivelul plamanilor, al nasului si al gatului.

Numeroase pisici din intreaga lume au murit in ultima perioda, iar multe dintre acestea nu sufereau de nicio afectiune, motiv pentru care se crede ca decesul lor este legat de pandemia de coronavirus.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat in cursul zilei de 8 Aprilie 2020 ca lucreaza in continuare cu toti partenerii la o cercetare mai amanuntita asupra rolului pe care animalele de companie il au. Suntem indemnati sa avem mai multa grija la sistemul imunitar al animalelor de companie. Este foarte important sa fim mai atenti si la aceasta parte nevazuta, dar atat de importanta pentru sanatatea patrupedelor. Daca ne asiguram ca venim in ajutorul lor cu o alimentatie sanatoasa, suplimente alimentare adecvate si un regim de viata specific fiecarei rase si varste, vom contribui la construirea si mentinerea unui sistem imunitar puternic.

Surse:

https://www.petmd.com/news/care-safety/what-pet-parents-need-know-about-new-coronavirus-38247

https://www.who.int/health-topics/coronavirus/who-recommendations-to-reduce-risk-of-transmission-of-emerging-pathogens-from-animals-to-humans-in-live-animal-markets

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/animals.html

https://www.vet.cornell.edu/animal-health-diagnostic-center/veterinary-support/disease-information/feline-coronavirus

https://nypost.com/2020/03/30/dogs-are-being-trained-to-sniff-out-coronavirus/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *