Categories
Caini Pisici

Puricii si capusele – cum afecteaza sistemul imunitar al animalelor de companie

Asa cum numeroase afectiuni pot duce la aparitia unor probleme la nivelul intregului organism, exista si o serie de daunatori din natura ce pot contribui la slabirea sistemului imunitar. Dintre acestia, cei mai cunoscuti sunt puricii si capusele, iar in continuare vom dezvolta mai multe despre fiecare in parte.

Capusele

Sunt paraziti externi care traiesc pe corpul animalelor si se hranesc cu sangele acestora. Sunt intalnite de cele mai multe ori in spatiile verzi si se pot transmite foarte usor de la un animal la altul. Sezonul lor preferat este primavara, insa in functie de temperaturile pe care le avem ne putem confrunta cu acestea inclusiv vara si toamna.

Dupa ce ajung pe blana animalelor, capusele se fixeaza in piele si incep sa ne hraneasca cu sange. Capusele se pot hrani cateva ore sau cateva zile, dupa care pot pleca de pe corpul animalelor, in cazul in care nu sunt depistate si indepartate.

Puricii

La fel ca si capusele, puricii sunt paraziti care se hranesc tot cu sangele animalelor de companie, chiar daca pot ajunge si pe corpul oamenilor. Prezenta puricilor in blana animalelor le provoaca acestora mancarimi si scarpinat excesiv, care pot duce la pierderea blanii in anumite zone ale corpului si chiar la aparitia unor rani. 1 din 5 animale de companie se confrunta cu puricii, mai ales pentru ca se inmultesc foarte repede si se transmit la fel de repede de la un animal la altul. Femela poate depune pana la 50 de oua zilnic, ceea ce inseamna un numar extrem de mare de purici care se pot dezvolta in blana unui animal. Este esential ca acestia sa fie descoperiti la timp pentru ca animalele sa primeasca un tratament in acest sens.

Cum afecteaza puricii si capusele imunitatea animalelor?

Principalul mod in care acestia afecteaza imunitatea animalelor consta in hranirea lor cu sange. Chiar daca nu consuma o cantitate mare, daca se afla in numar mare pe corpul animalelor problemele incep sa apara.

O singura capusa nu este o problema asa mare, insa daca animalul respectiv are si purici, care se inmultesc foarte rapid, lucrurile stau diferit. De asemenea, daca animalul incepe sa aiba purici si nu facem nimic in acest sens, inmultirea lor este inevitabila.

Principalele efecte ale prezentei acestor paraziti pe corpul animalelor sunt:

  • Scarpinat excesiv
  • Mancarimi
  • Scaderea imunitatii
  • Letargie
  • Pierderea poftei de mancare
Ce este de facut?

Inainte de a trata animalele de companie de purici si capuse, putem lua o serie de masuri pentru a evita pe cat se poate de mult aparitia lor. Printre cele mai bune metode se numara:

  • Stropirea spatiilor in care stau animalele cu o serie de solutii impotriva acestor paraziti.
  • Zgarda impotriva puricilor si capuselor, pe care sa o schimbati periodic. In sezonul cald este bine ca zgarda sa fie schimbata in fiecare luna.
  • Evitarea contactului cu animalele din padure sau fara adapost.

Daca animalul de companie are cativa purici si gasiti o capusa pe el, vizita la medicul veterinar este esentiala. Nu trebuie sa asteptati ca acestia sa se inmulteasca si ca viata animalului de companie sa fie pusa in pericol.

Surse:

https://www.avma.org/resources/pet-owners/petcare/bed-bugs-and-pets-faq

https://www.cdc.gov/ticks/avoid/on_pets.html

https://pets.webmd.com/ss/slideshow-flea-and-tick-overview

https://www.petsandparasites.org/dog-owners/ticks/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *