Categories
Caini Pisici

Afectiuni care ataca sistemul imunitar al animalelor de companie

Chiar daca de cele mai multe ori factorii genetici sunt responsabili pentru aparitia bolilor autoimune, acestea raman in continuare sub semnul intrebarii, in special pentru ca acestea apar chiar si in cazul animalelor de companie vaccinate. Prezenta acestor afectiuni face ca organismul sa se atace singur, ceea ce face ca animalele de companie sa fie predispuse la late afectiuni care pot fi letale de cele mai multe ori.

Cele mai intalnite boli autoiumune la caini

Desi este cunoscut faptul ca au un organism puternic, cainii se pot confrunta cu o serie de probleme de sanatate. Fie ca le sunt afectate unele organe sau ca in organismul lor reuseste sa patrunda un parazit care sa le dea peste cap intregul sistem de functionare. Pielea, blana si organele pot fi afectate, asa cum am spus, de o serie de factori, insa cele mai periculoase afectiuni pentru caini sunt bolile autoimune. Sa descoperim in continuare care sunt cele mai des intalnite afectiuni autoimune cu care se pot confrunta cainii.

Hipotiroidismul

In momentul in care tiroida cainilor nu functioneaza asa cum trebuie, rata metabolica a organismului lor incepe sa scada. Toate procesele din interiorul organismului incep sa functioneze mai greu, iar semnele prezentei unei afectiuni nu intarzie sa apara. Organismul este slabit, ceea ce inseamna ca si sistemul imunitar are un ritm mult mai lent de functionare si nu poate proteja organismul in totalitate.

  • Crestere in greutate
  • Letargie
  • Tristete
  • Somn in exces

Acestea sunt principalele semne ale hipotiroidismului, care incepe sa afecteze muschii capului si fetei. De asemenea, boala continua cu caderea parului in anumite zone ale corpului si poate fi diagnosticata cu ajutorul unor teste de sange. Vizita la medicul veterinar este esentiala.

Anemie hemolitica mediata de imunitate

Este o afectiune care poate aparea din senin, chiar si la cainii care nu au avut niciodata probleme de sanatate. Cel mai des apare la rasa Cocker Spaniel, in a doua parte a vietii, insa nu este exclus sa apara si la alte rase de caini.

Cum actioneaza? Asa cum ii spune si numele de anemie hemolitica, aceasta incepe sa distruga globulele rosii, imunitatea organismului scade si se intaleaza anemia. Practic, aceasta boala apare in momentul in care organismul receptioneaza globulele rosii ca pe un inamic si splina incepe sa le distruga.

  • Gingii galbene
  • Letargie
  • Stare generala de oboseala
  • Imposibilitatea de a se misca

Astfel de simptome sunt experimentate de cainii cu anemie hemolitica, iar acestea pot avansa daca nu este tratata la timp.

Alergiile

Desi nu este foarte bine cunoscut acet lucru, anemiile sunt responsabile si pentru scaderea imunitatii la caini. Practic, in momentul in care cainele ia contact cu o substanta pe care organismul sau nu o accepta, acesta incepe sa reactioneze pentru a se proteja. Fie ca vorbim despre mancarimi intense, ochi rosii sau secretii nazale, acestea reprezinta raspunsul organismul la inamicul care a patruns in organism.

Alergiile nu pun in pericol viata animalelor, mai ales pentru ca unuii caini pot trai cu acestea fara nicio problema, fara sa prezinte vreun simptom. In plus, exista numeroase tratamente eficiente pentru  alergii, asa cum sunt diferite tipuri de sampon, suplimente alimentare sau tratamente topice.

Cele mai intalnite boli autoimune la pisici

Lupusul sistemic

Este o afectiune autoimuna care consta in formarea de anticorpi impotriva unei substante care formeaza anticorpi, ceea ce duce la aparitia unui nivel ridicat de antigen circulant. Chiar daca este o afectiune destul de rar diagnosticata, se poate depista la pisicile Persane, Siameze si cele din rasa Himalaya. In cazul in care boala apare, aceasta incepe sa manifeste o serie de simptome in jurul varstei de 6 ani. Nu este o regula de sex, deci poate aparea atat la pisici cat si la motani.

Dupa cum se poate observa, cainii sunt predispusi la mai multe afectiuni care le pun in pericol sanatatea sistemului imunitar in comparatie cu pisicile. Este estential ca proprietarii de caini sa fie mai atenti la starile pe care acestia le au, dar nu trebuie sa neglijeze pisicile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *