Categories
Caini Pisici

Sistemul imunitar al animalelor de companie

Sistemul imunitar al animalelor de companie are acelasi scop ca cel al oamenilor, mai exact de a supraveghea si de a apara organismul animalelor. Are datoria de a depista substantele straine care patrund in organism si de a le elimina prin toate mijloacele.

Chiar daca are acelasi scop ca sistemul imunitar al oamenilor, cel al animalelor este diferit si trebuie sa il intelegem pentru a nu ne surprinde felul in care functioneaza. De asemenea, in functie de animal, sistemul imunitar transmite anumite semnale catre organism.

Animalele de companie au sistemul imunitar impartit, dupa cum urmeaza:
  • Sistem imunitar innascut: pe care il au toate organismele vii. Pielea, acidul de la nivelul stomacului, mucusul sistemului respirator si substantele prezente in saliva aniamelor sunt ceea ce se numeste sistem imunitar innascut la animalele de companie. toate acestea actioneaza ca un scut impotriva daunatorilor din mediul exterior.
  • Sistem imunitar adaptativ – se activeaza in momentul in care un daunator reuseste sa treaca de sistemul imunitar innascut. De asemenea, sistemul imunitar adaptativ va lupta impotriva daunatorilor si va produce anticorpi pentru ca in momenul in care daunatorul mai reuseste sa ajunga in organism, acesta sa il recunoasca si sa il neutralizeze la timp.
Cum se poate dezvolta sistemul imunitar al animalelor de companie?

Exista doua modalitati prin care animalele de companie isi pot dezvolta sistemul imunitar:

  • Activ
  • Pasiv

Imunitatea activa este reprezentata de anticorpii pe care organismul ii produce in momentul in care ia contact cu anumite boli sau atunci cand animalele sunt vaccinate.

Imunitatea pasiva apate in momentul in care animalele de companie primesc un ajutor din exterior, prin intermediul alimentatiei si al suplimentelor. Asa cum pentru un pui de caine sau de pisica laptele matern este cea mai buna sursa de anticorpi, pentru un animal adult suplimentele alimentare si hrana potrivita ii ofera un plus de protectie si il ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar. Din acest motiv este esential ca animalele de companie sa primeasca in mod constant suplimente, cu pauzele de rigoare.

Anomalii

Asa cum este normal, sistemul imunitar al animalelor de companie nu functioneaza intotdeauna perfect, motiv pentru care pot aparea o serie de anomalii, in functie de modul in care organismul acestora raspunde la o serie de factori din exterior. Printre cele mai cunoscute anomalii se numara:

  • Autoimunitatea
  • Hipersensibilitatea
  • Imunodeficienta

Autoimunitatea – in momentul in care organismul este de parere ca o pare din corp este straina si incepe sa o atace. Nu este cazul de un corp sau de un organism strain, ci este o boala ereditara. Cea mai cunoscuta este lupus si apare deseori la cainele din rasa Ciobanesc German. De asemenea, mai poate fi cauzata de unele medicamente care afecteaza globulele rosii din sange si le fac sa para corpuri straine. In momentul in care organismul incepe sa atace globulele rosii, apare anemia hemolitica autoimuna.

Hipersensibilitatea – daca sistemul imunitar reactioneaza excesiv la un stimul, organismul incepe sa produca histamine, care pot afecta numeroase parti ale corpului. Astfel, animalele devin foarte sensibile la aproape orice stimul venit din exterior si de cele mai multe ori sunt catalogate drept bolnavicioase.

Imunodeficienta – sistemul imunitar poate fi suprimat din cauza unor tratamente medicamentoase sau a unor boli. Stagnarea sistemului imunitar este esentiala in tratarea anumitor afectiuni, asa cum este cazul transplantului de organe sau a infectiilor cu paraziti. Imunodeficienta poate sa fie transmisa genetic in cazul cainilor si pisicilor sau poate fi cauzata de lipsa unor nutrienti necesari in momentul in care se aflau in crestere.

Sistemul imunitar al animalelor de companie reprezinta scutul impotriva stimulilor ce le pot produce o serie de probleme de sanatate sau chiar moartea. Exista numeroase rase de caini si de pisici, iar sistemul imunitar al acestora este diferit. Fie ca vorbim de un sistem imunitar puternic si bine dezvoltat sau de un animal a carui imunitate are nevoie de sustinere, intotdeauna vor fi binevenite o serie de suplimente alimentare care sa le ofere o viata mai frumoasa, lipsite de probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *